11 Haziran 2008 Çarşamba

Tığ işi örgü bolero modeli


Arkadaşlar Merhabalar...

Lizöz aslında kolay..

Arka bendenden başlıyarak tarif ediyorum.
Arka Beden:
Bedeninize göre zincir çekin öncelikle. Bu zincirin üzerine boş kutular yaparak doldurun. Bu kutu sayısı her beden için değişken olduğundan sayılara bağlı kalmadan anlatacağım. Bu modelin taliplisi çok çünkü. Herkes kendine göre başlasın.
Bu kutuları koltuk altınıza kadar örün. Koltuk altında 2 kutu örmeden geri dönün (kol oyuntusu yapıyoruz). Diğer kol içinde 2 kutu örmeden geri dönün. Sıra başına geldiğinizde 1 kutu bırakarak dönün ve diğer kol oyuntusundan da döndükten sonra omuz hizasına kadar çıkın. Beden boyunu kendi isteğinize göre ayarlayın. Düşününki 6 sırada nakışlı bölüm gelecek..

Ön beden:
Ön bedenlerde de 6 sıralık bir bordür geçeceğimizi aklınızdan çıkarmadan normal bir zincir çekin. Aynı arka gibi yukarıya kadar çıkın. Arka benden de kol evine geldiğimizde, aynı işlemi orada da uygulayın. Kol evi açın. Omuza gelince gene bitirin. Bitirme sırasında arka omuzda birleştirme uygulayın. Omuz başından boyuna doğru kapatarak birleştirin ön ve arka bedeni. Diğer önü de aynı şekilde yapın ve omuları birleştirin. Sırada kollar..

Kol Yapımı:
Kol zincirini de, kolunuzun bilek hizasından 6 parmak yukarısından ölçün. Dar olmamasına dikkat edin. Zincirin üzerine 2 sıra boş kutu doldurunca sağ ve solundan birer arttırarak gene 2 sıra örün. Diyelimki 16 kutu kol başladınız. 18 olacak. 2. sırada 20 kutu olacak. Bu şekil örerek kol çevrenizin genişliğince arttırım yaparsınız. Kol boyu tamamlandığında gene kol evi oyuntusunu, ön ve arka bedende yaptığımız gibi yapın. 2 sıra örün sağdan soldan birer tane örmeden dönerek kol yüksekliğini oluşturun. Bedenlere ölçerek yeterli sayıda örmeyi bırakın. ÖN VE ARKA BEDEN BİRLEŞİK olduğundan, kolu yüzleştirerek ölçümünü DİKKATLİ yapın.
Diğer kolda aynı şekilde örüldükten sonra onu da birleştirin bedenle.
Kol etrafındaki 6 sıradayız şimdi. Kolun etek ucundan ipi bağlayarak 5 adet boş kutu yapın. 6. kutuya 3 adet dolgu ve 3 zincir çekin ve gene aynı kutunun içine 3 tane dolgu yapın. Her 5 kutuda bu işlemi yapın. Bu yaptığımız iş kolun ucundaki volanlanmayı sağlayan örgü. Bunu 6 sıra yapacağız. Yani dolgulu arttırımlarımızın aralarındaki boş kutuların sayısı 15 olacak. Son sırada her kutuya 1 bacak yapacağız. Bu bacağın üzerine 4 zincir çekip dibine batacağız. Pıtırcık görüntüsü olacak. Kollar bitti. Kol altından tığ yardımı ile dikin ve bedenleri de birleştirin.

Ön pervaz:
Kolda uyguladığımız işlemi ön beden, etek ucu, arka beden eteği, ve ense olmak üzere çepe çevre dolaşacağız. Gene her 5 boş kutu ile başlayıp 6 sıra ördüğümüzde, boş kutu sayımız 15 olacak. Son sırada gene tepelerine zincir çekip döneceğiz. Pıtırcıkaşlar oluşacak. Böylelikle tüm lizözün etrafını dolaşarak tamamlamış olacağız.
Arkadaşlar.
Dilerim anlatımım size yol gösterici olmuştur. Çok zor değil. Bir sorun olursa bana yazın. Yardımcı olmaya çalışırım gene..
Hepinize kolay gelsin.
Fotoğraftaki Lizöz tiftik iple örülmüştü. Alternatif iplerde kullanabilirsiniz. Kalın olmasın sadece ipiniz, ve naylon karışım olmasın. Bazı hanımlar bazı örgülerinde lif ipi kullanıyorlar. O nedenle söyledim. Lif ipini asla bu modele kullanmayın
alıntı... aysebayram.blogcu

Hiç yorum yok:

 
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin