30 Ekim 2008 Perşembe

Şal yaka kahverengi hırka modeli ve açıklaması




Renk no: 405 Yeşil (5 yumak)
Şiş no : 5
Örgü şekli

BEDEN :
189 ilmek 3 düz 3 ters lastik olarak başlanacak. Örgü aynı şekilde devam ederken 28 cm''de hırkanın üst yaka kısmı için 42 ilmek açığa alınacak. Omuz çıkıntısı için 42 ilmeğin yanındaki ilmekler 10 sıra örülecek. Daha sonra kol oyuntusu için 30 ilmek kesilip, sırası ile üç kere 2 ilmek daha kesilip, 6 sıra örülecek. Üç kere 2 ilmek artış yapılıp, sonraki sırada 30 ilmek artış yapılarak 10 sıra örülecek ve omuz çıkıntısı yapılmış olacak.

Yaka için açıkta bırakılan 42 ilmek şişe alınarak, 30 cm daha örülecek. Yine 42 ilmek açığa alınarak 10 sıra örülüp kol oyuntusu için 30 ilmek ve üç kere 2 ilmek kesilip, 6 sıra örüldükten sonra üç kere ilmek ve bir kere 30 ilmek artış yapılıp, 10 sıra örüldükten sonra tekrar yakada açıkta bırakılan 42 ilmek şişe alınıp, 28 cm daha örüldükten sonra bütün ilmekler kesilerek beden bitirilecek.

KOL :
69 ilmek 3 ters 3 düz lastik olarak başlanıp aynı şekilde devam ederken her 14 sırada bir yedi kere 1''er ilmek artış yapılacak. Kol boyu 45 cm''de kol üst kesimi için bir kere 4, on kere 3 ilmek kesilip tepede kalan 15 ilmek ara ara kesilip 12 ilmeğe düştüğünde tüm ilmekler kesilerek kol bitirilecek.

BEL BANDI :
21 ilmek 3 düz 3 ters lastik olarak 160 cm örülüp ilmekler kesilerek bitirilecek.

EK AÇIKLAMA :
Örgü klasik şekilde aşağıdan yukarıya değil yatay örülmektedir. Pratik şekilde anlaşılması açısından verilen şemayı bir kağıda çizip, gösterilen oyuntuları da kesip bir prototip oluşturmanız önerilir.
Katlayınca ve yaka kısmını kıvırınca daha net anlaşılabilir.* Önce hırkanın sağ ön tarafı örülmeye başlanmaktadır.* Örerken sol tarafta kesme ve bekletme işlemlerini yapıp örgüye devam edilir* Sonra yine solda kesme ve bekletme işlemleri tekrarlanıp,* Bu işlemler bitince örgüye devam edip, tümü bitirilir.BUNDAN SONRAKİ AÇIKLAMALARI İNCELERKEN ŞEMA YAN TARAFINDANYANİ ÖRÜLDÜĞÜ GİBİ İNCELENEREK

TAKİP EDİLİRSE DAHA İYİ
ANLAŞILACAKTIR. * Bahsedilen 42 tane açığa alınan, yani örülmeden şişte bekletilen ilmekler;ÇİZİMDE YAPILAN GİRİNTİNİN UZUN KISMIDIR. ( 42 ilmeği 3. bir şiş üzerinde bekletmeniz gerekecektir.)* Bu kısımdan daha dar, burun gibi örgünün içine doğru uzanan kısım ise 30TANE KESİLEN İLMEĞİ GÖSTERMEKTEDİR.

Keza bu kısmın en uçbölümü 3 kere 2 ilmek kesilen ve sonra yine simetrik olarak 3 kere 2 ilmekartırılan kısımdır.
* "42 ilmek AÇIĞA ALINIRKEN (şişte bekletilirken) 10 sıra örülür" dendiği için esasen bu kısım düz çıkar, şekildeki gibi eğimli olmaz. (Fakat bu fark modelin duruşunu etkilememektedir, dümdüz 10 sıra örülüp devam edilir.)* 42 ilmek şişte bekletilirken sağ tarafın örgüsü ilerlemekte yani bir kademe farkı oluşmaktadır.

* Fakat esasen çizimde boş gibi duran bu kısım, 42 ilmek örülmeye devam edilince kapanmakta dolayısıyla 30 ilmek kesilen bölüm, tıpkı büyük bir ilik gibi kolun geçtiği kısım olmaktadır.
Böylelikle örgü kendiliğinden katlanmış gibi olacaktır. Örgüyü tamamen bitirdiğinizde sağ ve sol ön kendiğinden kıvrılmış olarak karşınıza çıkacak, kol oyukları delik kalacak, bu kısımlara da kol örülüp takılacaktır.


 
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin