27 Haziran 2008 Cuma

Beyaz ajurlu kazak modeli

Açıklama: bu bluz dört parçadan oluşuyor.iki adet ön ve arka için dikdörtgen parça. delik delik duran yerler. 3. parça yakadaki iki ters iki düz. son parçada etek ucundaki 2 ters 2 düz.

ön ve arka kalın bir şişle haroşa örülmüş. kalın 12no şişe ve 6 no ya uygun ince iple haroşa örünce böyle bir model ortaya çıkıyor delikli. sonrada ince şişle aynı cins biraz daha ince ipi lastik örgü örerek modeli tamamlıyoruz. isteyen aynı ip ve 6 no ilede yaka ve eteklerini örebilir.ancak resimdekinden biraz kalın durabilir.

Malzeme: 4 ve 12 numara şiş. 4 numara şişe uygun beyaz ip.

aynı renkte ve kalitede 6 numaraya uygun beyaz ip.

Yapılışı: öncelikle (10 11 12 olabilir) kalın şişimizle ve kalın ipimizle 100 ilmek atalım.haroşa örgü ile yani hem ters yüzden hem düz yüzden ters örgüyle(dileyen her iki yüzden düz örerekte haroşa yapabilir.) 25 30 sıra örün.dikdörtgenin biri hazır olacak. ilmekleri kapatın. bu dikdörtgenin modelini 1 kes 1 artır yapabilirsiniz yada tığ veya oklava işi ilede deneyebilirsiniz. neyse iki dikdörtgen örüp kollardan yaka boşluğu ve alttaraf açık kalacak şekilde dikelim.yakaya şiş ile ilmek alarak 2 ters 2 düz örün. aynı şekilde alt kısmada 2 ters 2 düz örün.hepsi bu kadar.


örgüden çaydanlık kılıfı


hanımlar çaydanlıklarımızı sıcak tutalım üşümesin

gelelim tarifimize....


ebruli bir ip alıyor .. bu model ebruli ipde gözüküyor arkadaşlar.
başlayacağımz yer ve bitiş yeri bizim çaydanlığımızın boğazına denk gelecek yeri eğer isterseniz buraya model koyabilirsiniz...benim size tavsiyem buraya kalın lastik örmek.. ilmek sayımızı da çaydanlığımızn büyüklüğüne göre ayarlıyoruz..

ilmek attıkdan sonra 4 düz 4 ters ile lastik örgü örün .. sonra bunu 4 parmak kadar devam ettikden sonra düz örgü ile bütünleyin.. bitişi de 4 düz ve 4 ters ile bitirin başlangıçtaki kadar uzunluk olacak burası diyelimki başladığımızda 40 sıra 4 düz 4 ters örgü yaptıysanız bitşi de 40 sıra ile bitireceksin.. kalın yorgan iğnesi yardımı ile de ipini boğaz kısımına geçirip arasına çaydanlığımızı koyabiliriz...

Kolay örgü hırka modeli ve açıklaması


Renk no: 405 Yeşil (5 yumak)
Şiş no : 5
Örgü şekli
BEDEN :
189 ilmek 3 düz 3 ters lastik olarak başlanacak. Örgü aynı şekilde devam ederken 28 cm''de hırkanın üst yaka kısmı için 42 ilmek açığa alınacak. Omuz çıkıntısı için 42 ilmeğin yanındaki ilmekler 10 sıra örülecek. Daha sonra kol oyuntusu için 30 ilmek kesilip, sırası ile üç kere 2 ilmek daha kesilip, 6 sıra örülecek. Üç kere 2 ilmek artış yapılıp, sonraki sırada 30 ilmek artış yapılarak 10 sıra örülecek ve omuz çıkıntısı yapılmış olacak.
Yaka için açıkta bırakılan 42 ilmek şişe alınarak, 30 cm daha örülecek. Yine 42 ilmek açığa alınarak 10 sıra örülüp kol oyuntusu için 30 ilmek ve üç kere 2 ilmek kesilip, 6 sıra örüldükten sonra üç kere ilmek ve bir kere 30 ilmek artış yapılıp, 10 sıra örüldükten sonra tekrar yakada açıkta bırakılan 42 ilmek şişe alınıp, 28 cm daha örüldükten sonra bütün ilmekler kesilerek beden bitirilecek.
KOL :
69 ilmek 3 ters 3 düz lastik olarak başlanıp aynı şekilde devam ederken her 14 sırada bir yedi kere 1''er ilmek artış yapılacak. Kol boyu 45 cm''de kol üst kesimi için bir kere 4, on kere 3 ilmek kesilip tepede kalan 15 ilmek ara ara kesilip 12 ilmeğe düştüğünde tüm ilmekler kesilerek kol bitirilecek.
BEL BANDI :
21 ilmek 3 düz 3 ters lastik olarak 160 cm örülüp ilmekler kesilerek bitirilecek.
EK AÇIKLAMA :
Örgü klasik şekilde aşağıdan yukarıya değil yatay örülmektedir. Pratik şekilde anlaşılması açısından verilen şemayı bir kağıda çizip, gösterilen oyuntuları da kesip bir prototip oluşturmanız önerilir.
Katlayınca ve yaka kısmını kıvırınca daha net anlaşılabilir.* Önce hırkanın sağ ön tarafı örülmeye başlanmaktadır.* Örerken sol tarafta kesme ve bekletme işlemlerini yapıp örgüye devam edilir* Sonra yine solda kesme ve bekletme işlemleri tekrarlanıp,* Bu işlemler bitince örgüye devam edip, tümü bitirilir.BUNDAN SONRAKİ AÇIKLAMALARI İNCELERKEN ŞEMA YAN TARAFINDANYANİ ÖRÜLDÜĞÜ GİBİ İNCELENEREK
TAKİP EDİLİRSE DAHA İYİ
ANLAŞILACAKTIR. * Bahsedilen 42 tane açığa alınan, yani örülmeden şişte bekletilen ilmekler;ÇİZİMDE YAPILAN GİRİNTİNİN UZUN KISMIDIR. ( 42 ilmeği 3. bir şiş üzerinde bekletmeniz gerekecektir.)* Bu kısımdan daha dar, burun gibi örgünün içine doğru uzanan kısım ise 30TANE KESİLEN İLMEĞİ GÖSTERMEKTEDİR.
Keza bu kısmın en uçbölümü 3 kere 2 ilmek kesilen ve sonra yine simetrik olarak 3 kere 2 ilmekartırılan kısımdır.
* "42 ilmek AÇIĞA ALINIRKEN (şişte bekletilirken) 10 sıra örülür" dendiği için esasen bu kısım düz çıkar, şekildeki gibi eğimli olmaz. (Fakat bu fark modelin duruşunu etkilememektedir, dümdüz 10 sıra örülüp devam edilir.)* 42 ilmek şişte bekletilirken sağ tarafın örgüsü ilerlemekte yani bir kademe farkı oluşmaktadır.
* Fakat esasen çizimde boş gibi duran bu kısım, 42 ilmek örülmeye devam edilince kapanmakta dolayısıyla 30 ilmek kesilen bölüm, tıpkı büyük bir ilik gibi kolun geçtiği kısım olmaktadır.
Böylelikle örgü kendiliğinden katlanmış gibi olacaktır. Örgüyü tamamen bitirdiğinizde sağ ve sol ön kendiğinden kıvrılmış olarak karşınıza çıkacak, kol oyukları delik kalacak, bu kısımlara da kol örülüp takılacaktır.



Pirinç örgülü hırka modeli ve anlatımı


SAĞ ÖN
74 ilmek atarak düz ögü başlanır. 5 cm sonra pirinç örgüye geçilir. ( 1 düz 1 ters diğer sırada ters görünen düz, düz görünen ters almalı) Pirinç örgüye geçilen sırada sağ dügme tarafı b5 cm düz devam edilecek. Örgünün 31.cmsinde kol oyuğu için önce 4 sonra 3 - 2 ilmek kesilir.
Düğme tarafının 40ncı cmsınde 5 cm eninde düz ilmekleri başka bir şişe veya çengelli iğneye takılır. Pirinç kısım yaka oyuğu için her sırada 1er ilmek kesilir
Kol uzunluğu 20cm olduğunda omuzlar 11 cm kesilir. İğneye aktarılan düz örgü 5 cm yüksekliğe kadar örülüp, kesilir.

SOL ÖN
62 ilmek atılarak örgüye başlanır. 5cm örüldükten sonra pirinç örgüye geçilir. 31 cmde kol oyuğu için 4-3-2 ilmek kesilir. Diğer tarafta (düğme tarafı) 40 cmde yaka oyuğu için her gelişte 1 er ilmek kesilir. Kol yüksekliği 20cm olduğunda omuzlar 11er cm kesilir.

ARKA
109 ilmek düz örgü ile başlanır. 5 cm örüldükten sonra pirinç örgüye geçilir. 31.cmde her iki tarafın kol oyukları için önce 4er, sonra 3 er, sonra 2şer ilmek kesilir. Kol yüksekliğinin 18 cmsinde yaka oyuğu için ortadaki 43 ilmek kesilir. Kol yüksekliği 20 cm olduğ kesilir.

KOL
56 ilmek düz örgü ile başlanır. 5 cm düz örgüden sonra pirinç örgüye geçilir. Her 10 sırada 1 er ilmek her iki taraftan arttırılır. 39 cm de her iki taraftan önce 3 er, sonra 2şer, sonrada 1 er ilmek kesilir. 15 cm sonra ilmekler kapatılır.

Baglamalı kruvaze hırka modeli ve anlatımı


ÖN : 80 ilmek petrol renkle düz örgüye başlanır. 8 cm sonra her gelişte 1 ilmek kesilir. 27 cm sonra kol oyuğu için 3 ilmek kesilir. Diğer tarafa gelindiğinde 3 ilmek birden toplanıp kesilir. Kol oyuğu için tekrar 2 ve yine 2 ilmek kesilir. 31 cm bitene kadar yaka kısmı 1er ilmek kesilerek cıkılır. Diğer taraftada aynı işlem olacak.

ARKA : 77 ilmekle başanır. 37 cm örülür. Kol için 3-2-2 ilmek kesilir. 31 cm daha ölçerek, ilmekler kapatılır.

KOL : 76 ilmekle başlanır. 13 ilmekte 1 er ilmek her iki yandan eksilterek 47 cm kol boyu olana kadar örülür.

MONTAJ : Önce omuzlar dikilir. Kollar denk gelecek şekilde dikilir. Tüm beden birleştirilir. Etek uçlarından başlayıp tüm kenarları geçecek şekilde tığ ile sıkiğne örülür.

CİZGİ RAPORU : 6 sıra petrol, 4 sıra gül kurusu, 2 sıra bordo, 1 sıra angora ekru

Açıklamalı örgü kolay yelek modeli


ÖN : 29 ilmeklastik örgüyle başlanır. 6 cm yaka örülür. Tek tarafı her sırada 1 arttırılarak, diğer tarafıda 6 cm lastik örerek 22cm kol için inilir. Kol oyugundan sonra, her 8 cmde 1 (3kere) tek taraf kesilir. Öbür tarafa lastik devam eder. Sonra her 8 cmde 1 ilmek (3kere) arttırılır. Bel oyuğu tamamlanır.
Kol bitiminden itibaren 30 cm sonra, yırtmaç için 3 ilmeklik lastikle devam edilir. Etek ucu 6 cm lastikle bitirilir. Diğer ön tarafta aynen bu şekilde örülür. Bir tanesine düğme için ilik açmak gerekir. Yakada 1 ilik açılır. Yakadan aşağıya inerken her 10 cmde 1 ilik acılarak 10 ilik yapılır.

ARKA : 47 ilmek lastik örgüyle başlanır. 6 cm yaka için örülür. Her sırada 1 arttırılarak 22 cm örülür. 8 cm sonra 1 ilmek (3kere) kesilir. Daha sonra her 8 cmlik 1 ilmek (3 kere) arttırılır. Böylece bel oyuguda yapılmış olur. Kol bitiminden itibaren 30 cm sonra her 2 kenardan 3 er ilmek lastikle devam edilir. Burası yırtmaç olacaktır. Etek ucu 6 cm lastikle bitirilir.

Ajurlu turuncu acıklamalı örgü hırka modeli


AJUR ORGU
4 ilmek düz, 1 iplik dola, 1 ilmek kes (tekrar).
SAG ON
40 ilmekle düz orgu baslanır. 40 cm örüldükten sonra ajur örgüye geçilir. 20 cm örülüp kesilir.
SOL ON
40 ilmekle ajur orgu basjanır.30 cm oruldukten sonra duz orgüye geçilir.20 cm örülüp bitirilir.
ARKA
60 ilmekle ajur başlanır. 25 cm örüp, düz örgüye geçilir.
Duz örgüde 25 cm örülür.
KOL
46''şar ilmek atarak, sırayla ajur ve düz olarak başlanır.
MONTAJ
Sağ ve sol ön, omuzlardan arka parçaya dikilir. Kollar ilave edilir. Bilekten itibaren 16 cm yıtmaç kalacak şekilde dikilir. Koltuk altından itibaren, yanlar ajur örnek bitimine kadar dikilir, gerisi yirtmaç bırakılır.
Büyük dügme, ilik yerine gore konur. Parçaların herbirini nemli bezle açarak ütülenir.

Açıklamalı örgü hırka modeli ve kazakgı


ÖN+ARKA İÇ KAZAK MODELİ
108 ilmekle lastik (2 dÜz/1 ters) baŞlanIr. 14 cm lastik örüldükten sonra duz örgüye geçilir. 28 cm duz örülür.Kol oyuntusu için her iki taraftan, once 5, sonra 3, sonra 2 ilmek kesilir. Sonra bitene kadar 1''er ilmek kesilir. Başlangıçtan 45 cm sonra yaka oyuntusu için ortadaki 24 ilmek kesilir. Diger tarafa da iplik takılır. Her iki yandan once 5''er, sonra 3''er, sonra 2''şer ilmek kesilir. Bitene kadar 1''er ilmek kesilir. Kol yüksekliği 16 cm oldugunda omuzlar kapatılır.
MONTAJ
Tek omuz dikilir.Şişe takılarak 2 düz 1 ters lastik örülür. 6 sıra lastikten sonra kesilir ve diğer omuz da birleştirilir. Kollara da şiş, takılıp, 6 sıra lastik örülür.ve yanlardan dikilir. Ilık ütü ve nemli bez ile hafifçe bastırılır.

HIRKA MODELİ
ÖN
66 ilmekle lastik başlanır. (1 ters /1 düz) 1 cm lastik orüldükten sonra 3 sıra düz örülür ve motiflere geçilir. Resimde ki renkler doğrultusunda motifler uygulanır. Başlangıçtan 19 cm sonra hem kol hem de yaka için kesim yapılır.Kol için önce 3, sonra 2, sonra 1 ilmek kesilir. Yaka için her gelişte 1 ilmek kesilir. 18 cm sonra omuz kapatılır. (Her iki ön bu şekilde örülür.)
ARKA
125 ilmekle lastik başalnır. (1 ters/1 düz) 1 cm lastik ördükten sonra 3 sıra düz örülür ve motiflere geçilir. Resimde ki renkler doğrultusunda motifler uygulanır.(Siz farklı bir motifde kullanabilirsiniz) Başlangıçtan 19 cm sonra kol oyuğu için her iki taraftan önce 3''er sonra, 2''şer, sonra da 1''er ilmek kesilir. 18 cm ördükten sonra omuzlar kapatılır.
KOL
46 ilmekle lastik başlanır.(1 ters/1 düz) Her 10 sırada 1''er ilmek arttırılarak 20 cm örülür. 20 cm sonra tek çiçek motife başlanır. Başlangıçtan 43 cm sonra her iki yandan 1''er ilmek kesilir. 17 cm sonra ilmekler kapatılır.
MONTAJ
Ön parçalar arka ile birleştirilir.Ön ve yaka için şiş takılır ve 1 cm lastik örülür.Kollar takılır.Nakış motifi ile kalan boş yerlere yaprak işlenir.

Haroşadan örgü şal modeli


Aşağıda anlatılan şal modeli günlük kullanabileceğiniz rahat bir şaldır. Hem şık hem de spor bir model. Sizlere denemenizi tavsiye ederiz. MALZEMELER
2 Tane 100gr''lık merserize eflatun ip
8 Numara şiş
YAPILIŞI
Şalımıza 45 imlekle başlıyoruz. 3 Sıra haroşa örüyoruz. Daha sonra 2 imleğimizi düz örüyoruz. Sonra şişimizin üzerine ipimizi atıp, 2 tane imleğimizin üzerine şişimizi geçirip 1 imlek çıkarıyoruz. Çıkardığımız imleğimizin üzerine tekrar ipimizi atıp ipi çıkarıyoruz.
Bir sıra bu işlemi hep yapıyoruz. Daha sonra tekrar haroşa şeklinde 3 sıra örüyoruz. Şalımızın uzunluğu isteğe bağlıdır. Sonra saçağımızı takıyoruz. Tabiki saçak takmak arzunuza bağlı. Ben bu şalı 2 günde bitirdim. Sizlere kolay gelsin.

Cocuklarınıza örgü kazak modeli ve acıklaması


  • kazağa başlarken 8 sıra lastik yapın.
  • bir sonraki adımda 10 sıra 8 haroşa ve 8 düz yapın. 10. sırada düzlerin 4′ünü diğer 4′üyle çapraz geçirin ve bu desenden üstüste 15 sıra yapın.
  • yaka için 90 ilmik üzerine 9 sıra lastik yapın.
  • kolda da 40 ilmik üzerine aynı örnekten 9 sıra yapın. 5. son olarak arka, ön ve kolları birbirine dikin.
  • V yakalı örgü kazak modeli ve açıklaması

    Yapılışı:

    Beden: 36(38)
    400(450)gr.ip(350 gr.kahve renk,50 gr.bordo)
    Şiş: 2 ve 2,5 numara
    Tığ: 2 numara

    Örnekler: haraşo
    Düz örgü(1 sıra düz,1 aıra ters)
    Ajurlu örnek:şemaya göre örülecek.1 defa 1.-13 sıra örülecek.devamı 2.sıradan tekrarlanacak.

    Ön:

    2,5 numara şişe 124(136) ilmek atarak 6(5)ilmek haraşo,112(126) ilmek ajurlu örnek,6(5) ilmek haraşo örülecek.4 sıra ördükten sonra bütün ilmekler ajurlu örnekle örülecek.4(59 cm.örüldükten sonra her iki kenardan 1 ilmekten sonra,sonuncu ilmekten önce 1 ilmek ve her 10.sırada:5 defa 1 ilmek eksiltilecek.15(18) cm.olunca yaka için ilmekler 2 ye bölünerek sağ taraf örülmeğe devam edilecek.aynı zamanda yakanın V şeklinde olması için her 4.sırada:32(33) defa 1 ilmek eksiltilecek.örgü boyu 20(219 cm.olunca sağ taraftan her 10.sırada :5 defa 1 ilmek artırılacak.örgü boyu 35(37,5) cm.olunca kol çevresi için 4 ilmek kapatılarak,her 2.sırada:6(79 defa 1 ilmek kapatılacak.örgü boyu 53(57) cm. olunca kalan 20(24) ilmek omuz için iki defada 10(12) ilmek olarak kapatılacak.sol taraf sağ tarafa simetrik olarak örülecek.

    Arka:

    Yaka kesimi olmadan ön gibi örülecek.yaka için örgü boyu 42(46)cm.olunca ortadaki 20 ilmek bir defada kapatılarak,her iki taraf ayrı-ayrı örülecek.aynı zamanda yakanın oval olması için iç taraftan her 2.sırada:4 defa 3 ilmek,her 2.sırada: 10(11)defa 1 ilmek eksiltilecek.53(57) cm.olunca omuz öndeki gibi iki defada kapatılacak.

    Kollar:

    2,5 numara şişe 88(96) ilmek atarak:2(6) ilmek düz,84 ilmek ajurlu örnek,2(6) ilmek düz örülecek.4 sıra bu şekilde ördükten sonra kenarlardan 1 ilmek ve her 4.sırada:2(3) defa 1 ilmek artırılacak.örgü boyu 6(7) cm.olunca kol altı için her iki taraftan 4 ilmek,her 2.sırada :26(28) defa 1 ilmek eksiltilecek.örgü boyu 20(22,5) cm.olunca kalan 32(38) ilmek kapatılacak.

    Arka yaka için 2 numaralı şişle sağdan sola dogru 84(86) ilmek çıkararak haraşo olarak aş.şekilde örülecek:
    1 sıra:bordo
    8 sıra:krem renk
    1 sıra:bordo
    Bordo iple bütün ilmekler kapatılacak.
    Ön yaka için 2 numaralı şişe sağdan sola doğru her taraftan 110(112) ilmek çıkartarak(şişte 220(224) ilmek olacak) arka yakadaki gibi haraşo örülecek.köşe için 2.sıradan itibaren ortadaki 4 ilmek üzerinden 2 ilmek birlikte düz,2 ilmek birlikte düz örülecek.dönüş sıralarda ortadaki 2 ilmek ters olarak örülecek.bu eksiltme her 2.sırada 4 defa daha tekrarlanacak.10 sıra ördükten sonra bütün ilmekler örgünün tersinden kapatılacak.kollar dikilecek.kenarları tığla örülecek.

    Acıklamalı örgü patik modeli


    MALZEMELER:50 Gr İp 2,5 numara örgüşişi Süsiçin:İstediğimiz renkte bir parça ip10 Numara Tığ
    Yapılışı:Patiğimizi örmeye birinci kısımdan yani lastikten 16 ilmek başlayacağız. Yaklaşık 5 sıra bir düz bir ters lastik yaptıktan sonra düz örmeye başlayacağız. Ancak düz örmede iki sırada bir ilmek artıracağız her iki taraftanda. Artırmaları aynı sırada ve aynı yönde yapmalıyız.
    5 sıra artırmalı olarak ördükten sonra 22 sıra artırmasız devam edeceğiz. 16 ilmek başladığımız örgü artırmalarla beraber 26 ilmek oldu ve şimdi burun kısmını yapacağız. ilk 9 ilmeği ördükten sonra 10. ilmeği bir sonrakiyle beraber öreceğiz. 4 ilmek daha ördükten sonra 5. ilmeği kendinden sonrakiyle öreceğiz ve döneceğiz.
    İlk ilmeği örmeden aldıktan sonra kesme yaptığımız ilmeğe kadar öreceğiz ve kestiğimiz ilmeği yine kendinden bir sornakiyle öreceğiz ve döneceğiz. Böylece arada 6 ilmek kalacak şekilde döne döne 1 ilmek 1 ilmek keserek kenarlarda kalan ilmekler bitene kadar devam edeceğiz.
    Patiğimizin burun kısmı bitti. Şimdi kalan 6 ilmekden ip yönünde yanlara ilmek takacağız her ilmeğe bir ilmek gelecek şekilde. Başa kadar gidince orda ipi kesip ilmekleri diğer şişe geçireceğiz örmeden ve başta kalan 6 ilmeğe gelince ipi oraya bağlayıp diğer taragın başına kadar yine ilmek takacağız.
    İlmek takma işi bitince ayak uzunluğumuza gelene kadar düz olarak örmeye devam edeceğiz. Örgümüz topuğumuza gelince ilmek sayısına göre yine ortanada belirli bir ilmek ayıracağız yanlarda aynı sayıda ilmek kalacak şekilde ve burunda yaptığımız gibi ortadaki ilmekleri ayırıp keserek yanlardaki ilmekleri bitirene kadar öreceğiz.
    Aynı şekilde topuk kısmınıda bitirdikten sonra yine kenar lastiği için ilmek takacağız ve 5 sıra bir düz bir ters lastik öreceğiz ve bitireceğiz. Sonra diğer tarafa ilmek katacağız ve orandanda lastiğiniz öreceğiz. Bittiğinde orta kısmandan lastik üzerine 5 ilmek takıp bağını öreceğiz.bağ yerine bağlamak için çicek yapılabilir isteyen düğmede kullanabilir.
    Örgümüz bittiğinde süslemek için küçük bir çiçek yapıp iğne ile patiğin ucuna tutturacağız.



    Bebeklere elbise modelleri


    Bu model çok kolay hele ki tığ işni bilenler için.Bebişlerimize böyle şirin bir elbise örmeye ne dersiniz?
    Yapılışı çok basit aslında. öncelikle bebişimizin beden ölçüsü kadar zincir çekip üstüne 2"li trabzanlar yaparak ilerliyoruz.sonra kol altına gelinnce kol oyuntusunu vererek bir kaç sıra daha örüyoruz. Sonrasında yakayı daacıp omuzları orüp örgümüzü sonlandırıyoruz.bu işlemi bir kez daha yapıp ikinci bir parca daha elde ediyoruz ve birlestiriyoruz.birleştirme işleminden sonra ise bel kısmından tekrar ilmekler alarak etek böümüne baslıyoruz.etegi yaparken de ilk sıra badinin olcusu kadar.ikinci sırada bellı aralıklarla artırmalar yapıyoruz.istedigimiz uzunluga geldıgınde uctakı gırgırları yapıyoruz.

    Yazlık çocuk şapkası modeli ve acıklaması


    7 zincir çekin. Üzerine sık dişle dolgu yapın. 2. sırda bir tek bir çift batın. 3. sırada gene arada çift batarak çoğaltma işlemine devam edin. Burada amaç bombe vermeden devam etmek. Yani elimizdeki örgüyü düz bir yere koyduğumuzda tabak gibi dümdüz olacak.
    Gerekli büyüklük aşağı yukarı bir çay fincanı tabağı büyüklüğü kadar olacak. Yani pasta tabağından daha küçük olmalı.
    Bu büyüklüğe eriştiğimizde her sırayı örerek devam edeceğiz. Artma işlemi yok. Her tur sık diş yaparak taaa ki alnımıza gelene dek.
    Bere anlımıza geldiğinde gene arttırımlar başlıyor.
    İlk sırada 3 sık diş yapın. 1 kez çift batın. Böylece çapkanın etrafını bir tur dönün.
    2. sırada 5 sık diş yapın. 1 kez çift batın. Gene şapkanın etrafını dönün. Bu sistemle şapkayı başınıza geçire geçire boyunu ayarlayabilisiniz.
    Modelde 9 sıra saydım ama bu kişiye göre değişen bir olay. Herkes kendi başına ( çocuğunun ) göre ölçüp yapabilir. Bittiğinde ipi koparın. Süslemeleri yapalım. kelebek modelinde siper kısmı aşağı doğru çiçekli modelde yukarı doğru bükeceğiz. birde çiçek modelinde kiprikli tığ işi ile ucunu süsleyeceğiz.


    Derya gibi bolero modeli

    7 numara tığ ile 5 zincir çekerek başlayın
    1.sıra: 10 trabzan ile doldurun.
    2.sıra:3 zincir çekin her deliğe 2 kere batarak artıralım.sıra sonuna kadar şu işlemleri takip edin;3 trabzan 2 zincir 7 trabzan 2 zincir 10 trabzan.
    3. sıra: 3 zincir çekin her 2 delikte bir artırarak, şu işlemleri takip edin; 5 trabzan yaoın 6 trabzanı bir önceki sırada 2 zincir çekerek oluşturdugunuz deliğe çalışın. 2 zincir çekin 2 trabzanı gene aynı deliğe batın.devamın da 7 trabzanın üzerine artırma yapmadan devam edin.2 zincir çekip oluşturduğumuz deliğe 2 trabzan yapın 2 zincir çekip 1 trabzan daha yaparak. Sıra sonun akadar her 2 delikte bir artırarak devam edin.
    4. sıra: 3 zincir çekin her 3 trabzanda bir artırarak 7 trabzan çalışın 2 zincir çekerek köşelendirdiğimiz yere gelince 1 trabzan 2 zincir 2 trabzan çalışın. 11 trabzanı örün köşede 2 trabzan yapın 2 zincir çekin 1 trabzan çalışın. her 3 trabzanda bir artırarak 20 trabzan çalışın
    5.sıra. 3 zincir çekin her 4 trabzanda bir artırarak 10 trabzan çalışın 2 zancir çekerek köşelendirdiğimiz yere gelince 1 trabzan 2 zincir 2 trabzan çalışın. 15 trabzanı örün köşede 2 trabzan yapın 2 zincir çekin 1 trabzan çalışın. her 4 trabzanda bir artırarak 25 trabzan çalışın
    6.sıra: 3 zincir çekin her 5 trabzanda bir artırarak 13 trabzan çalışın 2 zancir çekerek köşelendirdiğimiz yere gelince 1 trabzan 2 zincir 2 trabzan çalışın. 19 trabzanı örün köşede 2 trabzan yapın 2 zincir çekin 1 trabzan çalışın. her 5 trabzanda bir artırarak 31 trabzan çalışın
    7.sıra: 3 zincir çekin her 6 trabzanda bir artırarak 16 trabzan çalışın 2 zancir çekerek köşelendirdiğimiz yere gelince 1 trabzan 2 zincir 2 trabzan çalışın. 23 trabzanı örün köşede 2 trabzan yapın 2 zincir çekin 1 trabzan çalışın. her 6 trabzanda bir artırarak 37 trabzan çalışın
    8.sıra: 3 zincir çekin her 7 trabzanda bir artırarak 19 trabzan çalışın 2 zancir çekerek köşelendirdiğimiz yere gelince 1 trabzan 2 zincir 2 trabzan çalışın. 27 trabzanı örün köşede 2 trabzan yapın 2 zincir çekin 1 trabzan çalışın. her 7 trabzanda bir artırarak 42 trabzan çalışın
    9.sıra: 3 zincir çekin her 8 trabzanda bir artırarak 22 trabzan çalışın 2 zancir çekerek köşelendirdiğimiz yere gelince 1 trabzan 2 zincir 2 trabzan çalışın. 31 trabzanı örün köşede 2 trabzan yapın 2 zincir çekin 1 trabzan çalışın. her 8 trabzanda bir artırarak 48 trabzan çalışın ve işi kapatın.
    10 sıra: 32 zincir çekin ve işinizin sol köşesinden 20 trabzan sayıp 20. trabzandan itibaren her 8 trabzanda 1 artırarak 20 trabzan kalana kadar devam edin.32 zincir çekin.ve dönün
    11.sıra: 3 zincir çekin ve 28 trabzan ile zincirleri doldurun devamındaki trabzanları 8 trabzanda bir artırarak sıra sonundaki zincirleri 28 trabzan ile doldurarak sırayı bitirin.
    12.sıra: 3 zincir çekin ve tüm trabzanları her 8 trabzanda bir artırarak çalışın.
    13.sıra: 3 zincir çekin ve tüm trabzanları her 8 trabzanda bir artırarak çalışın.
    14.sıra: 3 zincir çekin ve tüm trabzanları her 8 trabzanda bir artırarak çalışın.
    15.sıra: 3 zincir çekin ve tüm trabzanları her 8 trabzanda bir artırarak çalışın.
    16.sıra: 3 zincir çekin ve tüm trabzanları her 8 trabzanda bir artırarak çalışın.ipi kesmeden omuzları dikin. Ve omuzları da trabzan ile doldurarak her 8 trabzanda bir artırarak yuvarlak çalışın.
    6 sıra sonra işi bitirelim
    hobihome.com sitesinden alınmıştır.

    Örgü etol modeli


    MALZEMELER: 200 GR Örgü İpi
    İpin kalınlığına göre örgü şişi
    Örülüşü:
    Şalımıza siyah çizgilerden yani alt kısmından başayacağız ve şal bittikten sonra bağlarını yapacağımız kısmını öreceğiz.
    Şalı yaklaşık 83 cm başlayacağız ona göre ilmek sayası ayarlanmalıdır ve genişliği yaklaşık 30 cm olmalıdır. . Düz olarak 10 siyah öreceğiz. Sonra diğer rengimizi ekleyip 15 sıra öreceğiz. İkinci renkte bitince tekrar siyahı bağlayarak 4 sıra öreceğiz böyle böyle şal isteiğimiz uzunluğa ulaşınca bitireceğiz ve yan kısmına ilmek takarak bağlama kısmını başlayacağız.
    30 cm geniliğindeki kısma taktığımız ilmekleri haroşa öreceğiz ve iki sırada bir tek ilmek azaltarak devam edeceğiz. Bağlama kısımlarının genişliği kadar ilmekkalınca onları uzun örüp bitireceğiz.
    kolay gelsin

    Yazlık file bluz modeli


    Yazlık kısa file hırka modeli. Arka kısmı önce motifi örülüyor, daha sonrada motifin cevresinden döne döne zincirlerle kutucuklar yapılarak motif tamamlanıyor. Ön kısımlarında da yarım motif yapılıp örülüyor.
    Örgü bikiniyle takım çok şeker olmuş. Benim çok hoşuma gitti, umarım begenirsiniz.

    Yeni bir örgü modelimizde tekrar beraber olma dileği ile...Kolay gelsin...

    Kolay örgü haroşalı bolero modeli


    8 ve 9numara şiş,uygun ip,9 numara tığ
    8 numara şişe 25 ilmak atılır.7,5 cm boyunca 1 düz 1 ters lastik örülür ve 9 numara şişe geçilir.
    1.sıra: 4 ilmek düz örülür ve 1 ilmek arttırılır.Bu işlem aynı sırada 5 defa yapılır.İlmek sayısı 30 olur
    Haroşa (her sıra düz örülür) örmeye devam ederken her 10.sırada baştan ve sondan 1''er ilmek arttırılır (bu işlem 2 defa yapılır)İlmek sayısı 34 olur.
    Parça boyu 131 cm oluncaya kadar (veya isteğe göre 110,5 cm) haroşa örülür.Bu uzunluğu elde ettikten sonra haroşaya devam ederken her 10. sırada başta ve sonda 2''şer ilmek kesilir (bu işlem 2 defa tekrarlanacak)İlmek sayısı 30 olacak.8 numara şişe geçilir.
    1.sıra:1 düz,2 ilmek birlikte örülür.Bu işlem aynı sırada 5 defa yapılır.25 ilmek kalacak. Sonraki sıradan itibaren 1 düz,1 ters yine 7,5 cm lastik örülür ve kapatılır.
    Kol manşetinden itibaren 51 cm boyunca dikilir.Diğer taraf içinde aynı işlem yapılır.(Dikilen mesafenin uygun olup olmadığını giyerek deneyin,eğer yetersizse tekrar uygun ölçüye gelene kadar dikime devam edin.)
    Saçaklar için;15 cm uzunluğunda 75 adet ip kesilir,ipler 3''er 3er biraya getirilir.3 ip birarada tutularak ikiye katlanır,9 numara tığ yardımıyla içten dışa dogru takılır.Her manşete 12 ''şer saçak takılmış olacak.İşlem bittikten sonra gerekirse saçaklar eşit görünecek şekilde kesilerek düzeltilir

    25 Haziran 2008 Çarşamba

    tığ ile örgü şal modeli


    tığ ile örgü şal modeli

    Dantel gibi bir örgü etek modeli


    Dantel gibi bir örgü etek modeli
    REsmin üzerine tıklarsanız resmi orjinal boyutunda görebilirsiniz.

    23 Haziran 2008 Pazartesi

    Örgü tınik modeli renkli ve yazlık


    Örgü tınik modeli renkli ve yazlık
    resmin üzerine tıklayın kocaman olacak.

    Yeşil tığ işi yelek oyası modelleri


    Yeşil tığ işi yelek oyası modelleri
    Yazlık ve baharlık kullanabileceğiniz kolay bir yelek modeli.
    Orjinal halini resmin üzerine tıklarsanız görebilir ve örgüyü kolay örebilirsiniz.

    Bebeklere yeşil örgü yelek modeli


    Bebeklere yeşil örgü yelek modeli

    22 Haziran 2008 Pazar

    Yuvarlak dantel modelleri, oya örnekleri




    Yuvarlak dantel modelleri, oya örnekleri

    Dantel modelleri, yeni danteller, oya örnekleri




    Dantel modelleri, yeni danteller, oya örnekleri

    Renkli dantel sehpa örtüsü modelleri



    Renkli dantel sehpa örtüsü modelleri
    Yeni dantel örnekleri
    Oya örnekleri
    2008 dantel modelleri

    Renkli dantel modelleri, oya örnekleri, yeni danteller, 2008 dantel modelleri



    yeni danteller, 2008 dantel örnekleri, oya örnekleri, renkli dantel örnekleri
     
    Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin