3 Eylül 2008 Çarşamba

Kurdele nakışı nergis çiçeğinden pano yapımı

Nergis Vazosu Panosu

nergşs

İğneler

Chenille iğne No: 18, 20 Milliner’s iğne No: 5

İlmekler

Kurdele ilmeği Pistil ilmeği
Bükülmüş kurdele ilmeği Aralıklı iğne ardı tekniği

Gerekli Malzemeler

Kumaş parçası 38cm x 33cm
2 metre, 4mm ipek kurdele, Rengi: Sarı
4 metre, 4mm ipek kurdele, Rengi: Çimen yeşili
4 metre, 4mm ipek kurdele, Rengi: Altın sarısı
1 metre, 4mm ipek kurdele, Rengi: Sarımsı kahve
2 metre, 7mm ipek kurdele, Rengi: Limon sarısı
3 metre, 7mm ipek kurdele. Rengi: Sarı
2 metre, 7mm ipek kurdele, Rengi: Çimen yeşili 2 metre, 7mm ipek kurdele, Rengi: Altın Sarısı 2 metre, 7mm ipek kurdele. Rengi: Krem 1 çile DMC Muline, No: 469, Rengi: Yeşil

1 Ad. Toprak rengi vazo süsü

Yapılışı

Kurdele ilmeği tekniği ile, şemayı takip ederek beş veya altı taç yaprağı işleyiniz, işlemeden önce nergisin hangi yöne baktığını kontrol ediniz. Nergisin baktığı yön beş mi, altı mı taç yaprak işlemeniz gerektiğini belirleyecektir. Nergisler, altı taç yapraklı çiçeklerdir ancak yalnızca 5 adet taç yaprak işlemeniz gerekebilir.

kurdele işi
kurdele

Süs vazosu yerleştirdikten sonra, bir kumaş kalemi ile saplan kumaş üzerine çiziniz. Nergisleri ve saplarını işlerken bir kılavuz olması için, vazonun çevresini aralıklı iğne ardı tekniği ile işleyiniz. Bütün nakış tamamlanmadan vazo yapıştırılmaz.

Taç Yapraklar. 18 numara Chenille iğneye 7mm ipek kurdeleyi geçiriniz. Benim seçtiğim renk yerleşimini izleyebilir veya kendiniz seçebilirsiniz

Kullandığım renk kombinasyonları şunlardır:
Taç yapraklar için Krem rengi ve trompet için Sarı;

Taç yapraklar için Sarı ve trompet için Atın sarısı

Taç yapraklar için Limon şansı ve trompet için Atın şansı

nergis

Trompet. 18 numara Chenille iğneye, seçmiş olduğunuz 7mm ipek kurdeleyi geçiriniz (şemaya bakınız). Taç yaprakların ortasından bir kurdele ilmeği başlatınız ve trompetin olacağı yöne doğru işleyiniz, sonra iğneyi tekrar ortaya getiriniz ve aynı uzunlukta olacak ama uç kısımda dışa doğru genişleyecek şekilde başka bir kurdele ilmeği yapınız.

trompet
Trompette fırfırlı kenar. 20 numara Chenille iğneye, trompet ile aynı renkte 4mm ipek kurdeleyi geçiriniz.

Bir kumaş kalemi ile, trompetin altına, kılavuz olarak oval bir şekil çiziniz. İğneyi oval çizgi üzerinde yukarı çıkarınız ve kurdeleyi içeride işlemeden önce iğnenin üzerinden dışa doğru sarıp rulo yapınız. Kurdeleyi çok fazla çekmeyiniz yoksa ruloyu bozarsınız. Bu ruloları, birbirine yakın olarak, oval şeklin etrafına işlemeye devam ediniz. Tabi ki bazı nergislerde yarım oval görüntüsü olacaktır.

tromoet fıtr
nergid

Orta pistliler. 5 numara Milliner’s iğnesine, 33820 numara sarısı DMC Floş (rayon) İpliğinden bir kat geçiriniz. Trompetin ortasına üç ya da dört pistil ilmeği yapınız.

Nakısınızı işlerken, çalışmanızın arkasındaki kurdeleleri düzenleyiniz ve dikiniz.

nergis

Tomurcuklar. Bütün nergisleri işledikten sonra, birkaç tomurcuk ekleyiniz. 20 numaralı Chenille iğnesine Sarı 4mm ipek kurdele geçiriniz ve aşağı doğru bakan, bir¬birine yakın üç kurdele ile yaprak çalışınız. Sarımsı kahve renginde 4mm ipek kurdele kullanarak bir kenara kurdeleden bir yaprak ekleyiniz.

Vazonun dibine aşağıda 3 adet nergis ve bir adet tomurcuk ekleyiniz.

Saplar. 20 numaralı Chenille iğnesine çimen yeşili bir 7mm ipek kurdele geçiriniz. Kurdelenin ucunu düğümleyiniz ve iğneyi kumaşın içinden geçirip en üste, çiçeğin başının olduğu yere getiriniz.

Kurdeleyi bir helezon şeklini alana dek çeviriniz, aşağı çekiniz ve istenen uzunlukta içinden işleyiniz. Arkasından düzgünce tamamlayınız, böylece sap gergin duracaktır.

Bütün sapları tamamlayınız. Bazıları, sapların kalınlıklarında değişiklik yapmak için çimen yeşili 4mm ipek kurdele ile işlenebilir.

Yapraklar. 18 numaralı Chenille iğneye 20 numara çimen yeşili bir 7mm ipek kurdele geçiriniz. Ucunu düğümleyiniz. Kurdeleyi arasından çekmeden önce birkaç kez bükerek tabandan başlayınız. 469 numaralı Yeşil renkli DMC Mulinenin bir katı ile malzemenin birkaç katını tutturmanız gerekebilir.

Aşağı işlemeden önce, sapın altından bazı yaprakları alınız.

Helen Eriksson Eserlerinden alıntıdır

Hanımlar elimde kurdele nakışıyla ilgili kitaplar mevcut kitaplardan altılar yapmaya devam edeceğim kolay gelsin Örneklerinizi bekliyorum

Hiç yorum yok:

 
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin