3 Eylül 2008 Çarşamba

Kurdela Nakışından gül yapımı ve açıklaması


Gereken malzemeler

Krem rengi damask kumaş, 52cm x 30cm
İpek Kurdeleler aşağıdaki şekildedir:
i metre lOmm, Renk: Çam iğnesi (Koyu yeşil)
i metre lOmm, Renk: Yosunlu Taş (Koyuyeşil)
1 metre I5mm, Renk: Tutkulu papatya (Kırmızı kenarlı pembe)
1 metre 15mm, Renk: Çam iğnesi (Koyu yeşil)
2 metre 25mm, Renk: Tutkulu papatya (Kırmızı kenarlı pembe)
2 metre 25mm, Renk: Çam iğnesi (Koyu yeşil)
2 metre 25mm, Renk: Yosunlu Tâş (Sarı Yeşil)
2.5 metre 35mm, Renk: Tutkulu papatya (Kırmızı kenarlı pembe)
2 metre 7mm ipek kurdele, Renk: Koyu yeşil
2 metre 7mm ipek kurdele. Renk: Yeşil
l çile DMC Muline, No: 3051., Renk: Koyu yeşil
1 çile DMC Muline, No: 3047, Renk: Düğün çiçeği rengi
ipekle kaplı gül sapı

İğneler

Chenille iğne. No: 13, 14, 16 Milliner’s iğne No: 5

İlmekler

Merkezi katlamalı gül + Çevresi kurdele ilmeği ile
yapılan gül
Kurdele ilmeği
Düz ilmek
Lazy daisy tekniği
Kurdele ilmeği yaprağı
Bağlama ilmeği

Yapılışı

Damask kumaşın kenarlarına overlok yapınız ve bir kumaş kalemi ile kumaşın ortasından aşağı, ana sapın yerini çiziniz.

Ana gül. Katlamalı Gülün Ortası ile Kurdele ilmeği Gül için talimatları izleyerek, 5 numara Milliner’s iğnesine, 3047 numaralı. Düğün çiçeği rengi, DMC Muline ipliğinden iki kat geçiriniz ve ana gülün ortasını, tutkulu papatya (kırmızı kenarlı pembe) rengi, 35mm ipek kurdele ile 1-6 arası aşamaları takip ederek yapınız.
Sapın sağındaki en geniş tomurcuk için başka bir göbek yapınız fakat bu kadar geniş olmasın.
13 numara Chenille iğneye, tutkulu papatya (kırmızı kenarlı pembe) rengi, 35mm ipek kurdele geçiriniz ve ana gül için taç yapraklan işleyiniz. 7-8 arası aşamalardaki talimatlan takip ediniz. Taban taç yapraklannın yeteri kadar dışan uzandığından böylece gülün ortasının onlan tamamen kapatmadığından emin olunuz.
Gülün göbeğini işledikten sonra ilmek yaprak-lannı işlemeye başlayınız. 13 numara Chenille iğneye, 9-10 arası aşamalan takip ederek, daha çok, tutkulu papatya (kırmızı kenarlı pembe) rengi, 35mm ipek kurdele geçiriniz.
Gülün baş kısmını tamamlayınız.

Geniş tomurcuk
Geniş tomurcuğu, işlemeden önce, hangi yönde en iyi göründüğünü bulmak için çevirerek, 3047 numaralı, düğünçiçeği rengi DMC Muline ipliği ile yerine işleyiniz.
14 numara Chenille iğneye geçirilmiş çam yaprağı (koyu yeşil), 15mm ipek kurdelesi ile yeşil yapraklar ekleyiniz. Tomurcuğun her iki tarafına kurdele ilmeği çalışınız ve yaptığınız kurdele ilmeğini yan taraflara yakın tutarak, tomurcuğun merkezinden bir tane daha kurdele ilmeği işleyiniz.
Kurdele ilmeğini bir noktaya çektikten sonra arkaya çekiniz, böylece tomurcuk düzleşmeyecektir.
Not: Tomurcuğun kabarıklığının içinden iğneyi ve kurdeleyi çekmek oldukça zordur. Eğer iğnenin arkasını yerine yerleştirirseniz, iğneyi, örtü ve kumaşla kaplı çalışma masanızın üzerine iğne deliği kumaşın içinden çıkana kadar itiniz. ipliğin geri kalanı kolayca içerden çekilecektir.

Yaprakları kurdele ilmeği tekniğiyle yapmadan önce kurdeleyi bükerek arkaya doğru bakan birkaç yaprak daha ekleyiniz.

Küçük tomurcuklar. Aşağıdaki gibi, aynı şekilde üç adet daha küçük tomucuklar ] yapınız, ikisi ana gülün üstüne ve birisi de dikmiş olduğunuz büyük tomurcuğun üstüne yerleştirilir.
5 numara Milliner’s iğnesine, 3047 numaralı, düğünçiçeği rengi, DMC Muline ipliğinden tek kat geçiriniz ve tutkulu papatya (kırmızı kenarlı pembe) rengi, 15mm ipek kurdeleyi gevşekçe beş kez sarınız, sonra tabanı birkaç tutturma dikişi ile dikiniz. Kurdeleyi aşağı, tabana bir açı ile katlayınız, dikiniz, sonra kurdeleyi kesiniz. Tomurcuğu tabanın içinden ve kumaşın üzerine işleyiniz.

16 numara Chenille iğnesine yosunlu taşı (sarı yeşil) 1 Omm ipek kurdeleyi geçiriniz. I Uç düz ilmeği, düz yukarı, tomurcuğun arkasına, tomurcuktan daha uzun olacak şekilde işleyiniz. Tomurcuğun her iki yanına, birisi yukarı doğru olacak şekilde, kurdele ilmeği ile bir taç yaprak ekleyiniz-Çiçek zarfı için sapa doğru, arkaya bakan bir lazy daisy tekniği çalışınız.

3051 numaralı koyu yeşil DMC Muline ipliğinin tek katı ile üç düz ilmekten ve tomurcuğun arkasından çıkan düz ilmekler ekleyiniz. Bazılarını yana kıvırıp aynı zamanda yukarı doğru yönelmelerini sağlayınız

Açılmamış tomurcuk İki küçük tomurcuğun altına bir küçük açılmamış tomurcuk ekleyiniz, yosunlu taşı (san yeşil), 1 Omm ipek kurdeleyi 16 numara Chenille iğneye geçiriniz. Kurdele ilmeği kullanarak birbirine yakın iki taç yaprağı işleyiniz, bu iki yaprağın üzerine, daha kısa olacak şekilde kurdele ilmeği ile iki yaprak daha ekleyiniz. Bir noktaya çektikten sonra geri çekiniz. Lazy daisy çiçek zarfını da arkaya, sapa doğru bakacak şekilde ekleyiniz. 3051 numaralı, Koyu yeşil DMC Muline ipliğinin tek katı ile üste düz ilmekler ekleyiniz.

Orta boy tomurcuk. Ana gül başının sol tarafına dikilecek şekilde küçük tomurcukların en büyüğünü yapınız.
Tutkulu papatya (Kınnızı kenarlı pembe) rengi, 25mm ipek kurdeleyi kullanarak bir tomurcuk yapınız. 3047 numaralı düğünçiçeği rengi, DMC Muline ipliği ile işleyiniz ve hangi yönde en iyi göründüğünü bulmak için çeviriniz.
Çam yaprağı (koyu yeşil) 15mm ipek kurdeleyi kullanarak tomurcuğun arkasına üç düz ilmek ekleyiniz ve geniş tomurcuk için yapıldığı gibi tomurcuğun etrafına yeşil yapraklar işleyiniz. 5 numara Milliner’s iğnesine 3051 numaralı, Koyu yeşil DMC Muline ipliğini geçiriniz ve diğer tomurcuklar ile aynı şekilde tomurcuğun üstüne düz ilmekler yapınız.

Saplar. Bütün tomurcukların üzerine ince sapları ekleyiniz.
16 numara Chenille iğneye, koyu yeşil, veya yeşil, 7mm ipek kurdeleden 35cm geçiriniz. Kurdeleyi, gülün tabanı için kullanmış olduğunuz kurdele rengine uydurunuz, çam yaprağı, yosunlu taşına uygundur. Kurdeleyi gülün tabanında, kumaştan içeri çekmeden önce ucunu düğümleyiniz, yumuşak bir helezon şeklinde bükülene kadar kurdeleyi bükünüz.

sonra istenen uzunlukta aşağı çekiniz ve 3051 numaralı. Koyu yeşil DMC Muline ipliği ile tutturmak için birkaç dikiş atınız.
Ana sap henüz işlenmemiş olmasına rağmen bütün sapları yerine işleyiniz.

Yapraklar. Bir kumaş kalemi ile yapraklan ı yerini çiziniz. Çam yaprağı (koyu yeşil) ve yosunlu taşı (sarı yeşil) 25mm ipek kurdeleyi kullanarak, yaprakları işlerken renkleri değiştiriniz. Bu ışık ve gölge oluşturacaktır. 13 numara Chenille iğneye yeşil kurdelelerden birini geçiriniz ve yaprakları kurdele ilmeği tekniğiyle yapmaya başlayınız. Kurdele ilmeği tekniğiyle yaprak, bağlama ilmeği için verilen talimatları izleyiniz. 3051 numaralı, koyu yeşil DMC Muline ipliğinden üç kat kullanınız ve önde bağlamadan önce yaprağı sağlamlaştırmak için kurdeleyi arkada işleyiniz. Bu kurdelenin dışarı çekilmesi ni önler. Bütün yaprakları bağlamaya devam ediniz ve yaprağın asıl sapına düz bir sap işleyiniz ve gerekirse tutturunuz.
Sapı ana gülün sapına alınız.
Ana gül sapı. Tek bir yapay ipek gülden bir sap çekiniz. Sapı istenen uzunlukta kesiniz, Bu projeye uyması için, doğru kalınlık için doğru ucu seçtiğinizden emin olunuz. Sapın en üstüne bir damla kraft yapıştıncı sürün ve ı saptan aşağı doğru, sap tamamen kaplanana kadar, yeşil, 7mm ipek kurdeleyi sarmaya başlayınız. Kurdelenin sökülmesini önlemek için en alttan yapıştınnız.

3051 numaralı, koyu yeşil DMC Muline ipliğinden iki kat geçiriniz ve sapı çalışmanızın üzerine işleyiniz. Sapı doğru yere yerleştirdikten sonra ters yöne çeviriniz ve kumaşın içinden işleyiniz, kurdeleyi, aşağı kadar bütün sapta, sapın etrafına sarılmış bir şekilde tutturunuz. Düz olduğundan emin olmak için sürekli kontrol etmeniz gerekecektir. İsterseniz, çalışmanıza uyması için sapı hafifçe eğiniz.

Çalışmanızın arkasında kurdeleleri ve iplikleri düzenleyiniz.
Şimdi çalışmanız çerçeveienmeye hazırdır. Çerçevecinize götürebilirsiniz.

Alıntıdır: Helene Eriksson eserlernden alınmışıtır


Hiç yorum yok:

 
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin